ضایعات پوستی به سه دسته تقسیم می شوند:
- خوش خیم
- بدخیم
- نامعلوم
تشخیص نوع ضایعه پوستی و خوش خیم یا بدخیم بودن آن، توسط متخصصان پوست و مو کلینیک ایلیا انجام می شود که با استفاده از تجارب خود و یا انجام آزمایشات مخصوص و نمونه برداری هایی از ناحیه مورد نظر،صورت می گیرد.تا بتوان راه درمانی مناسب برای هر نوع ضایعه، در نظر گرفته شود.
انواع ضایعات پوستی
- زگیل
- انواع خال
- کک ومک
- هایپرپلازی غدد سباسه
- میلیا
هر یک از ضایعات ایجاد شده بر سطح پوست منشاء و دلایل خاص خود را دارد، گاهی ممکن است ریشه و منشاء وراثتی و یا مادرزادی داشته باشد ویا حتی عوامل محیطی مانند آلرژیک می تواند باعث ایجاد این ضایعات شود.
زگیل
زگیل نوعی ضایع خوش خیم می باشد که بر روی تمام نقاط بدن رشد و تکثیر می یابد.این ضایعه بسیار خشن و زیر می باشد. یکی از شایع ترین انواع زگیل ناحیه تناسلی است که بر اثر مقاربت های متعدد با افراد مختلف به وجود می آید، این نوع زگیل ممکن است بدخیم باشد و خطراتی برای فرد مبتلا بوجود آورد که باید در اسرع وقت توسط متخصصان پوست و مو کلینیک ایلیا بازدید شود.
خال
خال ها انواع مختلفی دارند:خال های رنگی ، خال های گوشتی، خالهای رنگدانه داره و… خال ها بصورت نقاط برجسته یا تیره،در سایزهای مختلف کوچک تا بزرگ با رنگهای مختلف، در هرجایی از سطح پوست بدن از جمله صورت، دست ها و.. ظاهر می گردند. می توان گفت که درصد بیشتری از خال های پوستی خوش خیم و بون خطر می باشند اما در برخی از مواقع ممکن است مستعد به سرطانی شدن باشند که حتما باید مورد تشخیص پزشک متخصص قرار گیرند تا در صورت داشتن مشکل تحت جراحی قرار بگیرند وکاملا برطرف شوند.
میلیا
میلیا، دانه های ریز ، سفید رنگ، برجسته ،خوش خیم وبی خطری می باشد که بصورت تک و خوشه ای بر روی سطح پوست (اغلب پوست صورت) قابل مشاهده می باشد ازجمله قسمت هایی که بیشتر مستعد این دانه ها هستند:
- گونه ها
- اطراف چشم و پلک ها
- اطراف بینی
- پبشانی
- سینه
این دانه ها در همه سنین مختلف از کودکی تا پیری ممکن است ایجاد شود، تقریبا در بیشتر نوزادان دانه های میلیا قابل مشاهده می باشند. میلیا حتی ممکن است بر روی باز ها و و دستها پدیدار شوند. این دانه ها در بیشتر موارد نیاز به درمان خاصی ندارند و به مرور زمان و خود به خود درمان می شوند.
-
- سرمادرمانی و منجمد کردن ضایعات
- لیزر درمانی
- نور پالسی شدید (IPL)
- کرمهای موضعی حاوی رتینوئیدها و …
روش های درمانی
بیوپسی کلی
این روش یکی از معمولترین روشها برای برداشت ضایعات پوستی به خصوص انواعی از ضایعات که بیم سرطانی بودن آنها وجود دارد است.
قبل از انجام این روش متخصصان پوست و مو کلینیک ایلیا بی حسی موضعی را اعمال میکند و بعد از آن از تیغ جراحی برای برداشت کل ضایعه استفاده میکند. در این روش مقداری از پوست طبیعی و نرمال هم به همراه ضایعه برداشته میشود. در این روش پزشک گاهی از بخیه برای پوشاندن زخم استفاده میکند.
بیوپسی جزئی
در این روش قسمتی از ضایعه برداشته شده و جهت تشخیص بدخیم بودن یا نبودن به پاتولوژی فرستاده می شود.در این روش معمولاً از روش حرارت با دستگاه کوتر هم برای جلوگیری از خونریزی استفاده میشود.
کرمها و ژلها برای برداشتن ضایعات پوستی
ژلهایی حاوی ایمیکیمود (imiquimod)، سالیسیلیک اسید (salicylic acid) و فلورواوراسیل ۵ (۵-fluorouracil) یا دیکلوفناک (diclofenac) برای رهایی از زگیلها یا اکتینیک کراتوزیس استفاده میشوند. فرد مجبور است تا چندین روز از این ژلها استفاده کند.
درمان به کمک حرارت یا سوزاندن خال
در این روش از الکترود داغ برای سوزاندن پایهی ضایعهی پوستی و برداشتن آن استفاده میشود. از الکتروکوتری معمولاً برای برداشت منگولههای پوستی به همراه سایر روشها برای جلوگیری از خونریزی استفاده میشود.
کرایوتراپی یا فریز کردن برای برداشتن ضایعات پوستی
در این روش از نیتروژن مایع استفاده میشود و برای برداشتن ضایعات پوستی همچون زگیل پیری و اکتینیک کراتوزیس میتوان از آن استفاده کرد. بعد از انجام این تاولهایی بر سطح پوست ظاهر خواهند شد که یک یا دو هفته بعد از بین میروند.
کورتاژ
پزشک از این روش برای برداشتن زگیلها، گرانولومهای چرکی، اکتینیک کراتوزیس و زگیلهای پیری استفاده میکند. روش کورتاژ معمولاً به همراه روش الکترو کوتری (سوزاندن خال) و کرایوتراپی مورد استفاده قرار میگیرد.
برای برداشتن زگیلها، درماتوفیبروما و و اکتینیک کراتوزیس متصل به لبها از لیزر تراپی استفاده میشود.
درمان با لیزر
درمان با نور یا فوتودینامیک تراپی
در این روش از نوری مخصوص برای فعال کردن یک مادهی شیمیایی و در نهایت تخریب ضایعهی پوستی استفاده میشود. این روش برای برداشتن اکتینیک کراتوزیس مورد استفاده قرار میگیرد.
مراقبت از زخم
برخی اقداماتی که پزشک یا پرستار احتمالا به شما توصیه خواهند کرد، عبارتند از:
-
- از خاراندن ناحیهای که ضایعهی پوستی از آن برداشته شده خصوصا اگر دارای بخیه است، خودداری کنید.
- زخم را برای ۴۸ ساعت خشک نگه دارید و بعد از آن روزانه و به صورت مرتب آن را تمیز کنید.
- اگر ناحیهای که ضایعهی پوستی از آن برداشته شده، ملتهب و یا قرمز رنگ شود و یا اینکه فرد در اطراف آن احساس درد داشته باشد، احتمال بروز عفونت وجود دارد و احتمالاً نیاز به درمان با آنتی بیوتیک دارد.